Mosesoe

heste

Bondegårdsliv-bålplads

Familien på Ellinglund

 

På Ellinglund bor Anne og Gert med børnene Malte (2002), Maja (2003), Sofia (2007) og Bertram (2011).

Gerts forældre har boet på gården fra 1976-2006, hvor de byggede et nyt hus på den anden side af vejen.

Annes Mor bor i en lejlighed på gården.

Alle 3 generationer nyder godt af alle fordelene ved at bo så tæt på hinanden.

Farfar er stadig en stor del af landbruget, han malker og passer kalve og giver ofte Gert en hjælpende hånd når han har allermest brug for det. Farfar er en stor stjerne hos børnene, de elsker at køre weiderman med farfar. derudover ved farfar lige hvad en travl børnefamilie har brug for, han kommer ofte lige forbi med kartofler og gulerødder der er skrællet eller en grydefuld risengrød.

Farmor arbejder hos børnetandplejen. farmor er altid et hit hos børnene, og de ser ofte deres snit til at lokke farfar til at køre dem et smuttur hjem til farmor. farmor inviterer ofte på aftensmad og kommer tit over og siger godnat, og hun er ofte sammen med nogle børn når far og mor skal i byen eller har travlt på gården.

Morm0r går hjemme og er en stor hjælp i hverdagen, børnene løber flerer gange om dag over gårdspladsen og ind til mormor, og mormor kigger tit efter et barn, når mor og far liiiige skal et eller andet. Mormor er også en stor del af køkkenhaven.

Gert og Anne er begge uddannet fra den økologiske landbrugsskole på Kalø i 2005, Gert står for landbruget og Anne for smådyr og besøgende, hun hjælper Henning med kalvene og fodre på Højvang et par dage om ugen. og ellers hjælpes de ad når der er brug for det.

Malte, Maja og Sofia går på Funder skole.

Malte er en ægte computernørd, men han er også kvik til at gi en hånd med, både i huset og hos dyrene.

Maja er en rigtig hestepige hun tilbringer alt sin fritid med hestene og hesteveninderne.

Sofia er god til at vise rundt på gården og fodre dyrene og hun nyder meget når der er gæster.

Bertram går ikke i børnehave, han nyder at være hjemme og “arbejde”.

Gården

Hovedproduktionen på bondegården er 250 økologiske malkekøer med opdræt.

Kørene giver i gennemsnit 39 l mælk.

Mælken bliver lavet til økologisk ost på Them andels mejeri, kødkrydsningskalvene fedes op til de er ca 2 år, hvor de slagtes og bl.a. bliver solgt som hærvejsokse.

Ko stalden er en sengebåse stald fra 2006, der er båndfodring som er koblet sammen med en Keenan blandevogn.

Der er fast gulv og skrabeanlæg og køernes senge er fyldt med sand.

hovedproduktionen ligge på Ellinglund, og hærvejsokserne fedes færdige på højvang.

Vi driver godt 500 ha hvor de 180 ha er vores eget og 100 ha er Hennings, resten er forpagtet.

Bondegårdens dyr

 

Udover køerne har vi hestepension hvor vi har 5 heste opstaldet udover de 13 heste vi selv har. Vi har kong Hans og hans høner, Fårene Bim, Bam og Busse og deres lam, kaninerne Ninus, pokers, stampe, Prop og Berta, gederne Rosa Line og Sorte Plet, Mille og Molly. Kattene blue jeans (Majas) og Blacki ( ponypigen Natalies), skumfidus Timmimus, Lars, Tom og Mini.

fra april til september har vi 4 grise og fra juli til oktober har vi kalkuner.

og så er der vores fantastiske, store men meget rare, hund Bounty og Mormors Hvalp Nala.

Omgivelser

Ellinglund ligger yderst naturigt omgivet af smuk natur, fortidsminder, hærvejen og ikke mindst Bøllingsø.

Bøllingsø
Her er masser af luft og plads, skov, vandhuller og åbne marker.

Vi bor i gå afstand fra Bøllingsø, som er Danmarks tredje største naturgenopretningsprojekt og som er noget helt specielt fordi at den ligger på vandskelet og udvander til både øst og vest.
Området omkring Bøllingsø er enormt natur- og kulturrigt med mange spor og historier fra fortiden, smuk natur og masser af dyre og planteliv.
I den vestlige ende af Bøllingsø, må man bade eller søsætte en mindre båd, uden sejl og motor.
Tollundmanden, og Ellingpigen er begge fundet ved bøllingsø, ikke langt fra vores jord. Tollundmanden er verdens bedst bevarede menneske fra oldtiden og de kan begge ses på Silkeborg Museum.
På jorden omkring Ellinglund findes der 11 gravhøje og hærvejen går lige igennem gårdspladsen.

Her er god mulighed for at udforske området

Medarbejderne

 

På Ellinglund står Gert med det overordnede ansvar for hele landbruget og det er Gert og hans far Henning og fodermesteren Henrik, samt vores aftenmalker Jan, som skiftes til at malke køerne.

Køerne malkes i en indvendig Westfalia karrussel med 28 pladser og det er sædvanligvis Jan der skiftedes til at malke om aftenen (kl 20), Henning eller Gert om morgnen(kl. 4) og Henrik om eftermiddagen (kl. 12 og kl. 15)

Henning, malker, passer kalvene

Henrik er fodermester, I samråd med Gert passer han køerne, han står for eftermiddagsmalkningen, kostalden, klovpleje, registreringer mm.

Søren er vores markmand og i samråd med Gert passer han markerne, derudover står han for at blande foder til dyrene hver dag og sammen med Brian, som er selvstændig maskinmekaniker, laver han service på maskinerne, brian hjælper også til i marken når der er brug for det.

 

Kastythis kommer fra Litauen 2 gange 2 måneder om året, om foråret og til høst, hvor han hjælper med alt forefalden arbejde.

Anne står for det overordnede ved besøgsdelen, kaffestuen, lejrpladsen og pasning af “hobby”dyrene, giver kalve mælk halvdelene af eftermiddagene, fodre på Højvang 2 dage om ugen og hjælper når der er brug for en ekstra hånd med at flytte dyr, se til dyr mm.